Ongeveer 1 op de 3 mensen in Nederland blijft 10 jaar of langer voor dezelfde baas werken. Een jubileum op het werk is dus zeker niet meer zo vanzelfsprekend. Zoals dat van John Dauven. Hij vierde onlangs dat hij al 40 jaar werkt op de Herman Broerenschool in Roermond.

Jubileum John Dauven

...

Hoe lang werk jij voor dezelfde baas?

Twee op de drie werknemers in Nederland had 10 jaar geleden een andere baas. 

Volgens het CBS is er wel nog een groot verschil in welke sector dat je werkt: bij sommige werkgevers haal je sneller je 10-jarig jubileum dan bij anderen. 

John Dauven, in bovenstaand filmpje, werkt in de sector 'Onderwijs'. En in die sector komt het vaker voor dat mensen langer bij hun baas blijven. In het onderwijs werk je vaak voor een overkoepelende stichting. Zo kun je bijvoorbeeld van school wisselen en nog steeds voor dezelfde werkgever actief zijn. Zo werkt John al 40 jaar voor zijn onderwijsstichting, waarvan 39 jaar op de Herman Broerenschool. 

 In 2016 keek het CBS hoe lang 7 miljoen mensen in Nederland al voor dezelfde baas werkten. 

Grafiek: CBS

Wat opvalt is dat mensen in de Horeca vaak nog niet zo lang voor hun baas werken: bijna 25% had in 2016 een jaar eerder nog een andere werkgever. 

Mensen die voor een bank werken of in een fabriek blijven wel langer op dezelfde plek. En dus ook mensen in het onderwijs.

Maar de absolute koploper is een baan in openbaar bestuur of voor de overheidsdiensten werken. De ambtenaar heeft het blijkbaar erg naar zijn zin. Meer dan de helft van alle ambtenaren had in 2016 er al 10 of meer jaren opzitten! 

Zouden ze op het gemeentehuis überhaupt nog wel vlaai halen als iemand 10 jaar in dienst is?