Het is eindelijk gelukt. Milan Vader is de eerste die de langste trap van Nederland op zijn mountainbike heeft bedwongen. Na vier jaar proberen lukt het de mountainbiker uit Sittard om op zijn fiets de 508 treden van de trap naast Snowworld in Landgraaf op te fietsen.

Wilhelminaberg Landgraaf

Wilhelminaberg Landgraaf Foto: TVEllef

Milan was niet de eerste die het probeerde. Al vier jaar lang proberen mountainbikers de steile en hobbelige rit bergop te voltooien. De trap op de Wilhelminaberg in Landgraaf is 248 meter lang en bestaat dus uit meer dan 500 treden. Geen makkie om die te beklimmen, laat staan om die bergop te mountainbiken. Voorgangers hebben een poging gedaan om de top te bereiken maar kwamen vaak slechts halverwege.

Foto: dmff archief

Atleet Milan Vader is de eerste die het is gelukt om in één keer, zonder te stoppen, met halflege banden, de berg te trotseren. “Mijn benen brandden als de hel. Dit was bijna zwaarder dan het rijden van een wereldbekerrace”, zegt de Nederlands kampioen mountainbiken. Dat was al duidelijk toen in 2016 de Trappenchallenge uitgeroepen werd als een challenge alleen door de allersterksten kon worden volbracht. 

De Trappenchallenge is een activiteit van het Dutch Mountain Film Festival in Heerlen, dat jaarlijks een festival houdt met bergfilms en ook andere activiteiten rond bergen, natuur en outdoor organiseert. Milan zal worden gehuldigd op het hoogste podium van Nederland tijdens de DMFF 2020 Awardshow, op vrijdag 6 november 2020 in het Royal Theater in Heerlen.