Is jouw naam Funs? Dat is erg bijzonder, er zijn namelijk nog maar 65 mannen op de wereld die de typisch Limburgse naam dragen. Funs Pollux en Funs Pubben vinden het jammer dat hun naam met uitsterven bedreigd wordt. Daarom hebben ze de Wereld Funs Dag opgezet.

Foto: Facebook/Wereld Funs Dag

Foto: Facebook/Wereld Funs Dag

Wereld Funs Dag

Net als Wiel, Sjeng en Sjarel is Funs een van de namen die bij het erfgoed van de Limburgse cultuur hoort. Als je kijkt naar de babynamen trends van 2020, dan zie je dat internationale namen zoals James (Engels), Mila (Slavisch), en Zoë (Grieks) erg populair zijn geworden. Als gevolg hiervan worden oude typische Limburgse namen vaak niet meer snel overwogen door kersverse ouders, en dreigen ze langzaam te verdwijnen. 

Funs Pollux en Funs Pubben willen hier graag een stokje voor steken. Zij zijn de Initiatiefnemers van de Wereld Funs Dag, opgericht om deze schitterende en bijzondere naam te eren. De Wereld Funs Dag vindt ieder jaar plaats op 16 september. Tijdens deze dag is er onder andere een Funs-quiz en vertellen historici over de geschiedenis van de naam. De eerste editie vond plaats in 2016, en op deze dag is het de bedoeling dat er zo veel mogelijk Funsen bij elkaar komen. Er werd dan ook een recordpoging gedaan om het 'meeste aantal Funsen op dezelfde plek' te verbreken. Dat leverde het huidige record op, dat staat op 54 mannen en 2 honden. 

Het mooiste is dat het allemaal niet voor niets is geweest! Het aantal mannen die Funs heten is met 50 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor... Waar in 2015 twee jongens de naam kregen, kregen er in 2016 drie jongens de naam Funs.