Indonesië heeft prachtige landschappen, vriendelijke mensen en lekker eten. Toch is de cultuurshock waarschijnlijk groot omdat Indonesiërs heel anders eten en leven dan we in Nederland gewend zijn. Op plekken waar veel toerisme is, zoals op Bali, zou je nog enigszins Westerse producten kunnen vinden. In andere steden weten ze weer niet wat een tampon is. Hier is een lijstje met dingen die je zal missen als je (voor langere tijd) vertrekt naar Indonesië.

1. Kaas

Kaas

Kaas! En dat is niet per sé omdat het typisch Nederlands is maar omdat ze op de meeste plekken geen kaas hebben zoals wij het kennen. Ze verkopen wel bijna overal cheddar kaas maar dat is natuurlijk niet hetzelfde. Wij zouden je aanraden om een blok van je favoriete kaas mee te nemen. 

2. 'Even naar de winkel'

'Even naar de winkel'

De Albert Heijn, de Plus of de Coop. Het is een plek waar je je wekelijkse en dagelijkse boodschappen in 20 minuutjes doet. In Indonesië ga je naar de minimart (Indomart, Family Mart etc.) om een snackje te halen OF je gaat naar de Hypermart waar je boodschappen, kleding, cosmetica, enzovoorts kan halen. Dat is zo ongeveer een dagtrip.

3. Wijn

Wijn

Het is niet dat er in Indonesië geen wijn is, wijn hebben ze zeker! Het is alleen duurder dan dat we gewend zijn. Zo starten de prijzen voor een Chardonnay  in de drankhandels vaak pas bij omgerekend 30 euro. De Nederlandse studenten onder ons weten als geen ander dat je bij de buurtsuper een fles kan scoren voor 3 euro. Je mag 1 liter vloeistof in je koffer meenemen, dus wat houdt je tegen? 

4. Winkelstraat

Winkelstraat

Zoals we in Nederland 'naar de stad' gaan en buiten door winkelstraten slenteren, bezoeken ze in grote steden in Indonesië vaak immense shoppingmalls. Voor Indonesische jongeren vaak een plek om te hangen. 

5. Tampon

Tampon

Als je een vrouw bent dan zal je hier ongetwijfeld tegenaan lopen. Deze katoenen props zijn een stuk moeilijker om te vinden dan je denkt. De reden hiervoor is, volgens Indonesische studenten, een nogal religieuze. Wees niet bang, maandverband is er wel.

6. Bruin brood

Bruin brood

Omdat de dagelijkse Indonesische maaltijd vooral bestaat uit rijst en noedels, vind je weinig brood. Dat zou best moeilijk voor je kunnen zijn, aangezien twee van onze doorsnee dagelijkse maaltijden vaak bestaan uit brood. Ze verkopen wél wit casino brood maar dat is meer geschikt voor tosti's en blijft niet zo lang goed. 

7. Niet overtuigd? Je kunt altijd nog emigreren...

...
Jos Becks uit Roermond vertrok een aantal jaren geleden naar Bali en heeft daar een nieuw bestaan opgebouwd. Hij vertelt er via skype over in het TVEllef programma Loer Ins Hie.