Wat kan je verwachten als je met een Limburger gaat daten? Wij zetten het voor je op een rij.

1. Het Limburgs dialect is moeilijker om te leren dan je denkt.

Het Limburgs dialect is moeilijker om te leren dan je denkt.

De provincie Limburg is een lapjesdeken van regio's met verschillende accentjes en gewoontes, en dat in een land dat al zo klein is! Dan moet je je voorstellen: ongeveer iedere 10 minuten rijden, weer een ander accent of zelfs een ander dialect. Hier is een voorbeeld.

Venloos     Tegels      Maastrichts   Nederlands
straot          sjtraot      straot                  straat
schoeël      sjoeël        sjaol                     school

2. Woorden overnemen

Woorden overnemen

Je zult zien dat als je veel blootgesteld wordt aan het Limburgs dialect dat je op een gegeven moment wel wat uitspraken over zult nemen. Enne, Sjiek, Haije... het is wel aanstekelijk.

3. Het zijn vaak buitenmensen

Het zijn vaak buitenmensen

Er is veel heuvellandschap, groen en ruimte hier in het zuiden. Daar wordt dan ook gebruik van gemaakt!

4. Bourgondisch en gezellig

Bourgondisch en gezellig

Genieten van het leven staat hier centraal: alles op z'n gemak, uitgebreid eten en samen zijn met elkaar. We zullen het gezellig voor je maken.

5. Vastelaovend

Vastelaovend

Het hele jaar lang leven ze uit naar vastelaovend, oftewel carnaval. Limburgers pakken groots uit. Het doel is om zo mooi en kunstig mogelijk te gaan met uitgebreide schmink en zelfgemaakte kostuums. Hoe die kostuums en schmink er aan het einde van de avond uitzien maakt niet uit, als er maar flink gevierd is. Veel drinken, dansen, zingen en met vrienden plezier maken staat centraal. 

6. Iedereen zegt elkaar gedag op straat

Iedereen zegt elkaar gedag op straat

Als je over straat loopt in Amsterdam dan zal je dit niet snel meemaken, maar als je in Limburg over straat loopt dan groet je meestal andere mensen. Ook als je ze niet kent zegt je even hoi. 

7. Vlaai en nonnevotte!

Vlaai en nonnevotte!

Veel mensen denken bij Limburg meteen aan vlaai. Dat is niet onterecht want we eten hier ook echt veel vlaai. Als je bij opa en oma op bezoek gaat op zondag is de kans dat je vlaai voorgeschoteld krijgt nog eens exponentieel groter. Heb je al eens van 'nonnevotte' gehoord? Ook deze lekkernij mag je niet overslaan. Het is een soort gesuikerd oliebol deeg in de vorm van een strik. En dan mag je aan je date vragen wat 'nonnevot' betekent in het Limburgs ;-)