Vorige week was de week van de veiligheid en mochten mensen zonder strafvervolging hun wapens inleveren die ze nog thuis hadden liggen. Bijna 250 wapens werden bij de politie in Limburg ingeleverd, waarvan enkele heel bijzondere exemplaren.

1. Deze Schietpen

Deze Schietpen Foto: Track '88

Deze schietpen ziet er onschuldig uit, maar de kogels die erin zaten zijn dat natuurlijk niet. Een dodelijk wapen dat eruit ziet als een onschuldige balpen, het werd vorige week vrijwillig afgegeven bij de politie in Limburg.  

2. Ceremonieel Zwaard

Ceremonieel Zwaard Foto: Track '88

Dit ceremonieel wapen was eigendom van een politie commissaris. Zijn zoon leverde het wapen in bij de politie, want ook het houden van dit wapen is in ons land verboden zonder vergunning. Alle ingeleverde wapens worden normaal gesproken vernietigd, maar de politie wil bekijken of dit buitengewone exemplaar niet alsnog naar een museum kan. 

3. Nederlands-Indië

Nederlands-Indië Foto: Track '88

Nog een wapen dat eigenlijk in een museum thuishoort. Dit wapen werd gebruikt in Nederlands-Indië. Het OM moet nu beslissen of voor dit wapen een uitzondering zal worden gemaakt, om vernietiging ervan te voorkomen. 

4. Stropers

Stropers

Een wapen dat door stropers gebruikt wordt tijdens het jagen. Bijzonder, omdat je de loop los kan maken zodat je het wapen makkelijk onder de jas kan verbergen.

5. Munitie

Munitie Foto: Track '88

Losse flodders, of toch het echte spul? Aan een vuurwapen heb je niks zonder munitie, maar dit formaat is zeker niet bestemd voor een klein handpistooltje. 

Vermoedelijk zijn deze afkomstig uit een verzameling van oorlogsmaterieel. Steeds vaker stuit de politie op verzamelaars die wapens in huis hebben. Ook het in de vitrinekast houden van deze wapens is in ons land verboden zonder vergunning.